Studentøkonomien kan være utfordrende

Å være fulltids student kan være vanskelig på mange måter. Du har det store presset om å prestere bra på skolen, alle oppgaver du skal levere inn til riktig tid, og så skal du helst rekke å være litt sosial også. På toppen av alt kommer økonomien. Mens du studerer er du i en av de mest sårbare periodene i livet når det kommer til penger. Lån og stipend rekker nemlig sjeldent til mer enn akkurat det nødvendige. I tillegg er det alltid stor konkurranse på de billigste student leilighetene.

Ikke la deg lure

Dessverre er det mange der ute som ser en sårbar gruppe mennesker, og som vil tjene penger på deres bekostning. I tillegg til å være i en sårbar posisjon økonomisk er det også mange studenter som flytter hjemmefra for første gang. Har du ikke den erfaringen en senere får med hva som er en rimelig husleie i forhold til størrelsen og standen på leiligheten så kan du fort bli lurt. Vi ser også at studenter blir utnyttet i arbeidslivet. Det er mange som vil jobbe ekstra ved siden av studiene for å ha flere penger å leve for, og da er man ikke så kresen. Mange blir ansatte som vikarer eller på deltid så arbeidsgiveren skal slippe å betale lønnstillegg.

Det koster å ha det bra

Selv om du holder deg våken og passer godt på at du får både pengene du har rett på og slipper å betale mer enn nødvendig har du fortsatt ingen overflod av penger. Man trenger penger til mer enn bare mat, leie, regninger, og studietiden er en veldig sosial tid. Det går ofte penger på både øl og gatekjøkken, og helst skal man ha et månedskort for å komme seg rundt også. Da kan du jo for eksempel Låne penger hos Sambla, og skaffe deg en liten buffer til det lille ekstra. Tiden hvor du studerer handler tross alt om så mye mer enn bare fag og forelesninger. Du er jo bare ung en gang.

magcast