Tre tips til å takle studentøkonomien

Studentøkonomi er noe de fleste er nødt til å takle i løpet av livet. Om man bor i en av de store norske byene dekker lån og stipend knapt nok husleien. Det viktigste du kan gjøre er å være bevisst på ditt eget pengebruk og prøve å unngå de største fallgruvene.

Lag et budsjett

I begynnelsen av hvert semester får man utbetalt en større sum enn i de påfølgende månedene. Det er kanskje fristende å skjemme seg bort med disse pengene, men de er kun et forskudd beregnet på å dekke de større utgifter som depositum, bøker og lignende som man gjerne har i begynnelsen av studieåret. Vi anbefaler deg å sette opp et budsjett hvor du regner med disse pengene og fordeler de utover alle de kommende månedene.

Når du skal sette opp et budsjett er det viktig at du er realistisk på dine utgifter og at samtidig legger opp til litt slingringsmonn slik at budsjettet ikke blir for trangt.

Skaff deg en deltidsjobb

Flere og flere studenter har nå en deltidsjobb ved siden av studiene for å få endene til å møtes. Selv om det tar opp noe av fritiden eller tiden du kunne studert i er det bare sunt å ha andre ting å drive med for å gi hjernen et avbrekk fra de lange dagene på lesesalen. Litt mer økonomisk spillerom kan også senke stressnivåene betraktelig.

Kutt i alle unødige utgifter

Alkohol, snus, røyk og spising ute på restaurant eller kafé er noe du burde gjøre minst mulig som student. Dette er svært dyre vaner som kan kjøre studentøkonomien utenfor stupet. Om man kutter i de unødige utgiftene kan man også spare penger til ferie eller noe ekstra fint man har lyst til å kjøpe seg. Dersom man har spart opp litt kan man vurdere å ta opp et gunstig lån fra https://www.centum.no for å kunne unne seg en ferie eller lignende. Om man vurderer dette bør man ha et solid budsjett og passe på at man har råd til å betale tilbake i tide.

Lag mat hjemme

Mat er ikke spesielt billig for en student i Norge, og det er i hvert fall ikke billig om man velger å spiste ute. Selv ikke typiske studentkaféer og kantiner er billige. Dersom man lager maten hjemme og er bevisst på hva man kjøper kan man spise både sunt og godt til en billig penge mens man er student. Ved å kjøpe billigmerkene i butikken, benytte seg av tilbud samt kjøpe frukt og grønt som er i sesong kan man redusere matbudsjettet kraftig. Det krever litt mer arbeid, men man får lønn for strevet i form av en mer romslig studentøkonomi.

Til slutt er det viktig å huske på at det å være student er krevende, og det å være bekymret over økonomien er en ekstra belastning man kunne vært foruten. Det er derfor lurt å tenke økonomisk som student og spare der man kan.

magcast